Vég Róbert László:

A MŰSZAKI DIAGNOSZTIKA SZEREPE A TECHNIKAI KISZOLGÁLÁSI ÉS JÁRMŰJAVÍTÁSI TEVÉKENYSÉGBEN

Absztrakt

Jelen korunkra jellemző a technika és a műszaki tudományok rohamos fejlődése. A járművek szerkezetileg és működés módjukat tekintve is lényegesen bonyolultabbakká váltak. A járművek műszaki állapotára csak a megfelelő diagnosztikai vizsgálatok alapján lehet következtetni, már nem elegendő a szerelő érzékszerveire hagyatkozni. A mai korszerű gépjárművek technikai kiszolgálása és javítása nem nélkülözi a korszerű diagnosztikai eljárások alkalmazását. A Magyar Honvédség páncélos- és gépjármű technikai eszközeinek fenntartása egy hatfokozatú tervszerű fenntartási rendszeren keresztül valósul meg. A cikk elhelyezi és értékeli a műszaki diagnosztika feladatát és szerepét a járművek technikai kiszolgálási és javítási folyamatában, és a Magyar Honvédség fenntartási rendszerében.

Our world today is strongly characterized by the rapid development of technology and engineering sciences. The complexity of the vehicle structures and vehicle systems is continuously increasing. Thus the observations and cognitions of the mechanics’ organs are no more sufficient for measuring the technical condition of a vehicle. Nowadays we need adequate and exact diagnostically examinations, and these modern diagnostically procedures are indispensable for the repairment and maintenance of the vehicles. In the maintenance processes of the motor-vehicles and armoured technical assets, the Hungarian Defence Force employs a 6-point grading system. This article presents and evaluates the tasks and roles of the diagnostically procedures in the technical service and maintenance system of the Hungarian Defence Force.

Kulcsszavak: gépjármű, műszaki, diagnosztika, járművizsgálat, karbantartás ~ vehicle, technical, diagnostics, vehicle inspection, maintenance

 

A teljes cikk megtekintése »

 

Vissza a tartalomhoz