Solymosi Máté :

Kis szervezetek nukleáris biztonsági és védettségi kultúrájával kapcsolatos megfontolások

Absztrakt

A radioaktív források alkalmazása az egész világon terjed és ezzel párhuzamosan nő a biztonságos és védett alkalmazásuk iránti igény is. A nukleáris iparban a biztonság és védettség már évtizedek óta az egyik legfontosabb prioritás. Céljuk ugyan az, megvédeni az embereket a sugárzás káros hatásaitól. Az emberi tényező fontos szerepet tölt be és a technikai megoldások is csak addig nyújtanak védelmet, amíg a biztonsági és a védettségi kultúra is fókuszban van. Ezeknek az útmutatóknak az elsődleges célközönsége a „nagy” felhasználók. A cikk összegezi a biztonsági és a védettségi kultúrák alapvető tartalmi elemeivel, és felméréseikkel valamint a kombinálásukkal kapcsolatos alapvető ismereteket. Különösen a kis felhasználóknak és szervezeteknek segít abban, hogy, hogyan használják ezeket az eszközöket és fejlesszék tovább saját biztonsági és védettségi kultúrájukat.

The use of radioactive sources is expanding all over the world and abreast the necessity of the enhancement of its safe and secure application is increasing too. In the nuclear industry, nuclear safety and security are very important priorities since years. They have the same goal, to protect humans from the negative affect of the ionizing radiation. The human component is a significant factor, because technical solutions can protect us so far and thus the culture for safety and security become a major focus. Additionally, the target audience of these guidances are facilities with a huge number of employees. The paper summarizes the basic knowledge about the content, the combination and the assessment of nuclear safety and security culture and offers help to the small users and facilities how to apply this toolset and enhance their own (culture for) safety and security.

Kulcsszavak: Nukleáris biztonsági kultúra, nukleáris védettségi kultúra, kultúra felmérés összevonása, kis szervezetek felmérése ~ Nuclear safety culture, nuclear security culture, combination of culture assessment, assessment of small facilities

 

A teljes cikk megtekintése »

 

Vissza a tartalomhoz