Forgó Veronika:

A campylobacteriosis detektálási lehetőségei az élelmiszer- és vízbiztonsági rendszerekben

Absztrakt

Az élelmiszerek által közvetített megbetegedések átfogó ismerete elengedhetetlen, hogy a nemzet biztonságát megóvjuk. A biztonság megőrzéséhez ismerni kell az előre nem látható, illetve a szándékos jogellenes magatartások veszélyforrásait, és rendelkezni kell a megfelelő védelmi stratégiával a potenciális és a bekövetkezett események elhárításához. Az élelmiszer- és vízbiztonsági rendszerek jelenleg nem alkalmasak az élelmiszerfertőzések, köztük a Campylobacter-fertőzés korai felismerésére. Léteznek különböző módszerek, amelyek megkönnyítik a kórokozók identifikálását, azonban ezek nem korszerűek, nem az élelmiszerbiztonsági monitorozó- és védelmi rendszerek részét képezik. Szükséges monitoring kidolgozása, hogy megfelelő módon kezelhető legyen a felmerülő kockázat.

The comprehensive knowledge of food-borne diseases is indispensable to protect the nation’s security. For one’s safety, one must know the dangers of unforeseen or deliberate unlawful behaviour and provide for the prevention of potential and occurring events with an appropriate defence strategy. The food and water safety systems are currently not suitable for early detection of food infections, including Campylobacter infection. Nowadays, there are various methods to facilitate the identification of pathogens, however, they are not modern, not part of food safety monitoring and protection systems. It is necessary to develop monitoring to manage the risk in an appropriate manner.

Kulcsszavak: élelmiszerbiztonság, vízbiztonság, campylobacteriosis, védelmi rendszerek, biztonságtechnika ~ food safety, water safety, campylobacteriosis, protection systems, safety

 

A teljes cikk megtekintése »

 

Vissza a tartalomhoz