Szepesváry Zsolt

MILITARY ASPECTS OF URINARY TRACT STONES

Absztrakt/Abstract

A húgyúti kövesség előfordulása gyakori a polgári lakosság körében és a hivatásos és szerződéses állomány körében is. Jelenleg nincs szűrés a betegségre a Magyar Honvédségnél. Bemutatjuk a betegség főbb jellemzőit, beleértve az előfordulást, az anatómiát, a kezelést és a speciális katonai vonatkozásokat. Következtetésünk szerint a kiutazó és a missziós szolgálatot teljesítő állomány alapos szűrése ajánlott, a súlyos tünetek megelőzésére és a harcérték csökkenés kiküszöbölésére.

The urinary tract stones are common in the mean population as well as in the military staff. There is no screening in the Hungarian Army in connection with urinary stone disease. We present the major principles about this disease, including incidence, anatomy, treatment and special military aspects. The conclusion is we suppose the careful screening the urinary tract stone disease including the outgoing staff and soldiers in the operational area to prevent major symptoms and force power loss.

Kulcsszavak/Keywords: húgyúti tünetek, kőbetegség, szűrés, prevenció, missziós egészségügy ~ urinary tract symptoms, stone disease, screening, prevention, military healthcare

 

A teljes cikk megtekintése / Full acticle »

 

Vissza a tartalomhoz / Back to content